Pažítka predstavuje stály a lacný zdroj vitamínu C. Podobne ako cesnak, cibuľa či pór.
Zo záhradky v týchto dňoch zbierame všetko, čo dokáže posilniť naše zdravie. Nám hneď pri plote rastie pažítka. Za svoje meno vďačí latinskému názvu cepula, čo znamená „malá cibuľa“. V Čine sa používala na ochutenie jedál najmenej pred 2000 rokmi. Poznatky o jej liečivých vlastnostiach priniesol do Európy benátsky kupec Marco Polo (1254 – 1324) po návrate z ciest po oblastiach východnej Ázie. V minulosti rástla na mnohých miestach prirodzene vo voľnej prírode, v súčasnosti sa väčšinou pestuje. Pažítka predstavuje stály a lacný zdroj vitamínu C (až 80mg na 100g). Podobne ako cesnak, cibuľa či pór obsahuje aromatické látky s obsahom síry, ktoré jej dodávajú typickú arómu a jemnú cibuľovitú chuť. Je bohatým zdrojom draslíka, vápnika, fosforu a betakaroténu. „Pažítkou si ochucujem polievku v prípade ak doma chýba petržlenová vňať“ – vraví chlapík v strednom veku. „Dnes je možné kúpiť si ju v obchode dokonca i v zimných mesiacoch. Nechcel som veriť, že stála iba pár centov“ – dodáva. „Pažítku pridávam do halušiek“ – vraví športovo založený chlapík. „Odpozoroval som to od mamky. Výborné, každému odporúčam.“ Pažítka povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie v období rekonvalescencie. Je účinným prostriedkom proti črevným parazitom, znižuje tlak krvi, podporuje krvotvorbu a pôsobí upokojujúco. Éterické oleje majú protiplesňové a protibakteriálne účinky. Starogrécky filozof Sokrates (469 – 399 pred Kristom) bol známy svojou nenáročnosťou a skromnosťou. Známy je jeho výrok, ktorý raz povedal pri prechádzke na ulici s bohato preplnenými obchodmi s tovarom: „Koľko je tu vecí, ktoré ja nepotrebujem.“ Jeho žena Xantipa pri istej príležitosti pozvala na obed niekoľko bohatých ľudí. Veľmi sa však hanbila, pretože pohostenie bolo skromné. Vtedy jej Sokrates povedal: „Netráp sa, lebo ak sú striedmi, nepohrdnú jedlom, no ak sú ale zlí, tak nám na nich nebude záležať.“ Pažítku v zásade používame všade tam, kde sa hodí cibuľa. Neoceniteľná je hlavne v studenej kuchyni, kde ju pridávame do nátierok, syrových nátierok, šalátov i ako dekoráciu na chlebíčky. Táto nenápadná rastlina z čeľade cibuľovitých zlepšuje chuť zemiakov, ryže a zvýrazní chuť každej polievky. Jej hodnotu zvyšuje i fakt, že si ju môžeme dopestovať i doma…
MUDr. Michal Slivka