Paprika v oleji podľa Karola Hrčku
Kedysi sme papriku v oleji mali vždy v špajze a vždy sme sa na ňu tešili. Na maslovom chlebíku to bolo nebíčko v papuľke. Čo potrebujeme, aby celej rodine naozaj chutila?
- 2 kg červenej papriky
- 1,5 l vody
- 1 dl octu
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžica vegety
- 1/2 zelka
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 veľkú cibuľu
- 4-5 stoniek zelerovej vňate
Postup:
Papriku očistíme, ale nevyhadzujeme. Všetok „odpad“ dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme zelko, ocot, cukor, vegetu, na hrubo pokrájanú cibuľu, cesnak, 2 stonky zelerovej vňate.
Všetko spolu varíme asi 45 minút. Medzitým si papriku pokrájame pozdĺžne na štvrtiny, podľa veľkosti. Nálev precedíme cez sito a do čistého vložíme papriky. Varíme do polomäkka.
Necháme trošku vychladnúť, aby sme papriky mohli vyberať rukami. Ukladáme do čistých pohárov. Zalejeme nálevom, navrch položíme zelerovú vňať a pridáme lyžičku oleja. Zaviečkujeme. Do hrnca položíme utierku, naukladáme poháre a zalejeme asi do 1/4 vodou. Necháme zovrieť a pomaly dunstujeme 15 minút. Sporák vypneme a prikryté pokrievkou necháme vychladnúť.
Text a foto Karol Hrčka