Osvedčené medovníkové cesto
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.
Potrebujeme:
- 1000 g hladkej múky
- 450 g práškového cukru
- 360 g medu
- 6 stredných vajec
- 3 čajové lyžičky sódy bicarbóny
- 4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica
- aníz
- fenikel
- badián
- klinčeky
- strúhaná
- citrónová kôra
- vajíčko na potretie
Postup:
Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež. Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.
Text a foto Ľubica Žugecová
Ilustračná foto Depositphotos.com