Aktuálne Recepty 

Oškvarkové hniezda podľa Karola Hrčku

Sú výborné s akoukoľvek kyslou polievkou, alebo aj k vínu.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 1 dl oleja
  • 250 g uvarených zemiakov
  • 300 g oškvarkov
  • 2 vajcia
  • 200 g bravčovej masti
  • 2 dl mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 2 dl kefíru
  • soľ

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky dáme múku, olej, nastrúhané zemiaky, 1 vajce, kefír, soľ. Všetko dobre vymiesime a necháme prikryté kysnúť na telom mieste.

Medzitým zomelieme oškvarky, pridáme uvarený, ešte teplý zemiak a pomiešame. Nakysnuté cesto vylejeme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Cesto potrieme oškvarkami a zrolujeme. Nakrájame asi 2 cm hrubé kolieska a kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v  predhriatej rúre na 200 stupňov do červena.

Skúste so zemiakovou, fazuľovou, či šošovicovou kyslou polievkou.

Text a foto Karol Hrčka

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články