Oškvarkové hniezda podľa Karola Hrčku
Sú výborné s akoukoľvek kyslou polievkou, alebo aj k vínu.
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 1 dl oleja
- 250 g uvarených zemiakov
- 300 g oškvarkov
- 2 vajcia
- 200 g bravčovej masti
- 2 dl mlieka
- 1 lyžica cukru
- 2 dl kefíru
- soľ
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky dáme múku, olej, nastrúhané zemiaky, 1 vajce, kefír, soľ. Všetko dobre vymiesime a necháme prikryté kysnúť na telom mieste.
Medzitým zomelieme oškvarky, pridáme uvarený, ešte teplý zemiak a pomiešame. Nakysnuté cesto vylejeme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Cesto potrieme oškvarkami a zrolujeme. Nakrájame asi 2 cm hrubé kolieska a kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov do červena.
Skúste so zemiakovou, fazuľovou, či šošovicovou kyslou polievkou.
Text a foto Karol Hrčka