Obyčajné tvarohové slíže – veľmi chutná večera
Ak ich chcete mať ozaj ako od babičky, urobte si aj domáce slíže podľa tohto receptu:
Suroviny:
- 300 g hrubej múky
- 3 vajcia (alebo 1 vajce na 100 g múky)
- Štipka soli
- Voda (podľa potreby)
Postup:
- Na drevenú dosku nasypeme múku a vytvoríme v nej jamku.
- Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli.
- Zmes začneme miesiť rukami a postupne pridávame vodu, ak je cesto príliš suché.
- Miesime, kým nezískame hladké a elastické cesto.
- Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.
- Potom cesto rozvaľkáme na tenký plát a podľa preferencie nakrájame na rezance alebo iné tvary.
- Nakrájané cestoviny varíme vo vriacej osolenej vode približne 3 – 4 minúty.
Potom už len posypať tvarohom a poliať opečenou slaninkou. Výborné napríklad s acidkom.
Foto Marta Wencelová