Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade
Hovädzí guľáš s domácim chlebom
Na prípravu potrebujeme:
- 1 kg hovädzej nožiny (močing)
- 1/2 kg cibule
- 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie)
- olej
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- rasca celá
- sladká červená paprika
- štipľavá paprika podľa chuti
- majoránka
Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si dala do kanvice zovrieť. Premiešam, stiahnem plameň na minimum (elektrický šporák na č. 2) a cca hodinu mäso dusím. Medzitým si na jemnom strúhadle postrúham surové zemiaky a cesnak. Ak je už mäso dosť mäkké, pridám postrúhané zemiaky s cesnakom, dobre premiešam a prikryté nechám prevariť (občas premiešam, aby sa nepripálilo). Takto ja zahusťujem guľáš, ale aj iné polievky, napr. kapustnicu. Je to oveľa chutnejšie, ako zahusťovať s múkou. Nakoniec pridám ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je zmes veľmi hustá, pridám vodu. Zemiaky odoberu soľ z polievky, takže ešte dosolím, prisypem štipľavú papriku, alebo chilli. Keď sú zemiaky mäkké, sporák vypnem a guľáš dochutím majoránkou. S tou opatrne, radšej postupne, lebo keď sa nasype veľa, je ju veľmi cítiť a už sa to nedá ničím napraviť. Vždy pamätajte na múdre príslovie: V kuchyni menej znamená viac!“
Recept na domáci chlebík som už viackrát pridávala.
Dobrú chuť!
Libuša Sabová