Nielen krásnymi bábkami robí pani Zuzana ľuďom radosť. Nech sa dobro šíri!
Asi všetci máme okolo seba niekoho, kto sa aj pod vplyvom posledných dvoch kovidových rokov ocitol v núdzi. Či už finančnej, vzťahovej (sociálna izolácia, osamelosť), zdravotnej, možno aj časovej. Snáď všetci varíme v období Vianoc tú najlepšiu kapustnicu na rôzne spôsoby. Pre niekoho je to samozrejmosť, pre iného byť nemusí. Nie je dôvod zisťovať, prečo sa tak komu deje. Zámer, prečo som vytvorila túto skupinu, je aktivizovanie nás, ktorí môžeme a máme možnosti, podeliť sa o pohár, misku, hrniec či kotlík tej najlepšej kapustnice s tými, ktorí strádajú. Napríklad, osamelí susedia, ľudia v krízových centrách, seniori, samoživitelia, ľudia, ktorí prišli o príjmy, zdravotníci, záchranári, … ktokoľvek, komu vami navarená kapustnica zohreje deň či noc a najmä srdce. Prečo takto verejne? Pretože sila inšpirácie k dobrým skutkom spočíva aj v kolektívnej podpore, vzájomnom zdieľaní, spoločnej radosti z DOBRA a LÁSKY. Tie akoby sa teraz trochu skrývali aj pod rúškom strachu, smútku, neistoty o budúcnosť. Dajme spolu šancu sile dobra, lásky, vzájomnej pomoci, podpory, porozumenia.
PRIDAJTE SA K NÁM!
Môj recept na kapustnicu
Potrebujeme:
- 1 kg kvasená kapusta (nežmýkam, máme radi kyslú)
- údené bravčové koleno
- 1 – 2 nožičky domáca klobása
- slanina
- 4 stredné cibule
- hlávka cesnak
- sušené hríby (po našom dubáky)
- guľášové korenie
- olej alebo masť
- mletá červená paprika
- soľ
- koreniny podľa chuti
- mletý badián
- lahôdkové droždie
Postup:
Koleno najskôr uvarím v tlakovom hrnci do mäkka cca 2 hodiny, po vychladnutí nakrájam aj so slaninou a klobásou a spolu dám osmažiť na oleji alebo masti, na cibuľku a cesnak (nasekám všetky 4 cibule a celú hlávku cesnaku). Pridám mletú papriku, koreniny podľa chuti. Podlejem vývarom z kolena a nechám chvíľu ešte podusiť. Z panvice alebo z pekáča presuniem všetko do vývaru po údenom kolene, pridám kapustu, hríby, mletý badián a skvelú potravinu lahôdkové droždie. Toto všetko od oka a podľa chuti. Varím už len krátko, aby kapusta zostala chrumkavá. Ja som od malička z mojej rodiny naučená jesť kapustnicu s veľkým kusom vianočky. Milujem to tak a aj keď si už mnohí pri tejto kombinácii ťukali na čelo, iní na moje odporúčanie aj ochutnali a veru chvália.
Text a foto Zuzana Almasi Koreňová