Aktuálne Dobré rady 

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ – vytešuje sa obyvateľ malej obce. „Predávajú čerstvé pečivo od výmyslu sveta. Najvydarenejšie sú makové koláče. Hlavne, že pri ich pečení nešetria makom.“ „Najlepšie makové koláče pečie naša babka“ – oponuje malá školáčka. „Bobaľky s makom nikdy nechýbali na našom štedrovečernom stole“ – s hrdosťou vraví mladá gazdinka. Mak pochádza z Turecka a východnej Indie. U nás sa začal pestovať až začiatkom 19. Storočia. Obsahuje najviac vápnika (1400mg/100g) zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako mlieko a trikrát viac ako syry. Podľa viacerých vedeckých výskumov z posledných rokov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov (sója, slnečnice, orechy, listová a koreňová zelenina) oveľa väčšia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, pretože v nich je vápnik viazaný na kazeín. Ku vstrebávaniu vápnika je potrebná aminokyselina lyzín, a tá sa nachádza napríklad i v zemiakoch a sóji. Bez týchto vedomosti existovali ľudia v minulosti, a napriek tomu boli veľmi obľúbené varené zemiaky dochutené s makom. Podľa istej americkej štúdie u 2000 ľudí, ktorí denne jedli mliečne výrobky, iba štyria mali hodnoty vápnika v poriadku. Naopak, ľudia, ktorí jedli dostatok zeleniny a ovocia, mali hodnoty vápnika v norme a vo vyššom veku netrpeli na osteoporózu. Tá súvisí s vysokým prímom bielkovín v potrave (viac ako 100g denne). Aby sme sa jej vyhli, mali by sme pravidelne konzumovať i makové jedlá. „Ani v jednej knihe zo stoviek použitej literatúry sme nenašli jedinú zmienku o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku“ – konštatujú vedeckí pracovníci, ktorí odporúčajú konzumovať mak pri prekyslení, osteoporóze, neurózach, lámaní nechtov a zubov, vypadávaní vlasov, či pálení záhy. Mak obsahuje i veľké množstvo železa (najviac z bežne dostupných semien), ale i horčíka a taktiež dvakrát viac zinku, ako semena z melóna. V maku sa nachádzajú pre farmaceutický priemysel významné alkalické látky, ktoré majú upokojujúci účinok. Ten odhalili už starovekí Gréci, ktorí mak zasväcovali bohu spánku Hypnosovi. ,,Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť – vyhlásil známy český bylinkár Pavel Váňa. A jedlá s makom sú chutné i zdravé zároveň. Kto by nepoznal buchty na pare alebo cestoviny s makom? Makom sa dnes dochutcujú sladké pomazánky a kaše. Hodí sa i k baklažánu, fazuľke, karfiolu, zemiakom, tekvici ale i na chlieb a pečivo.
PS: Dr. Jozef Pelnář (1872 – 1964) bol vynikajúcim českým internistom a neurológom. Napísal množstvo kníh, v ktorých popísal ochorenia neurologické, obličkové, tráviace i infekčné. Okrem toho mal špeciálnu záľubu – bol nadšeným dietológom. O diétach pri niektorých ochoreniach dokázal rozprávať tak pútavo, že študentom počas prednášok sa zvyšovala tvorba žalúdočných štiav a stúpala im chuť do jedla. Zaoberal sa hlavne výživou pacientov v rekonvalescencii. V jednej prednáške sa venoval zdravotným účinkom maku. ,,Medzi ľuďmi sa často hovorí, že po zjedení väčšieho množstva maku sa hlúpne“ – zamýšľal sa Dr. Pelnář. „Ópium z maku a podobne… Ľudová múdrosť má obyčajne pravdu, ale ja sám mám odmalička buchty s makom veľmi rád a na posiedku dokážem zjesť plný pekáč, takže neviem, neviem…“
MUDr. Michal Slivka
foto Depositphotos. com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články