Myslíte si, že všetky papriky sú rovnaké?
Samozrejme, že nie. Medzi červenou, zelenou a žltou paprikou sú rozdiely, ktorý by sme mali brať do úvahy. Aj keď všetky tri farby odtrhneme z jedného koreňa, nebudú sa líšiť len zrelosťou, ale aj obsahom prospešných látok. Jednotlivé farby sa líšia aj svojou chuťou a nutričnou hodnotou.
Zelená paprika
Keďže ešte nie je úplne zrelá, je trošku trpká. Zelená paprika obsahuje menej živín ako červená, ale to neznamená, že nie je pre naše zdravie užitočná. Zelená paprika je bohatá na chlorofyl, čo je mimoriadne dôležité pre hormonálnu rovnováhu, kvalitu krvi a je dôležitá pre kardiovaskulárny systém. Zelená paprika obsahuje aj draslík a vitamíny A a C.
Žltá paprika
Ak chcete jesť tú najlepšiu papriku, tak jedzte žltú. Žltá paprika obsahu o niečo viac živín ako zelená, ale menej ako červená. Pokiaľ ide o chuť, žltá paprika má neutrálnu chuť, takže chutí najväčšiemu počtu ľudí. Žltá farba hovorí, že obsahuje veľké množstvo luteínu, ktorý je veľmi dôležitý pre starších ľudí. Žltá paprika pomáha čistiť cievy, znížiť hladinu cholesterolu a urýchluje hojenie rán.
Červená paprika
To je úplne zrelá paprika, takže má charakteristickú sladkastú chuť. Obsahuje veľa vitamínu A, luteín a zeaxantín. Preto je mimoriadne prospešná pre zrak. Okrem toho červená paprika obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako zelená, takže posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti vírusom a baktériám.
Foto Pixabay.com