Moravský koláč od tety Haničky podľa originálneho receptu
Prečo sú takéto klasické kysnuté koláče najlepšie od našich babičiek?
Potrebujeme:
Cesto:
- 8 lyžíc hladkej múky
- 10 lyžíc polohrubej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 1/4 l mlieka
- 3 lyžice oleja
Tvarohová plnka:
- 1 kocka tučného tvarohu
- 2 ks vanilkový cukor
- 1 žĺtko
- 1 lyžice hrozienok namočených v rume
- slivkový lekvár
Posýpka:
- 150 g roztopeného masla
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice hrubej múky
- 1 vajce na potretie
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto v miske dôkladne premiešame, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy.
Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pohárom rovnaké krúžky (priemer cca 5 cm).
Naplníme tvarohovou plnkou. Uzatvoríme a roztlačíme do tvaru kruhu a položíme na plech vymastený tukom. Potrieme vajíčkom a urobíme menším pohárom jamku, do ktorej naplníme slivkový lekvár.
Z masla, cukru a hrubej múky si urobíme posýpku a bohato rozdelíme na koláčiky. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Vložíme koláčiky a pečieme 10 minút pri 200 stupňoch, potom stiahneme na 180 a pečieme do ružova, cca 30 minút.
Foto Depositphotos.com