Aktuálne Recepty 

Moravský koláč od tety Haničky podľa originálneho receptu

Prečo sú takéto klasické kysnuté koláče najlepšie od našich babičiek?

Potrebujeme:

Cesto:

  • 8 lyžíc hladkej múky
  • 10 lyžíc polohrubej múky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 1/4 l mlieka
  • 3 lyžice oleja

Tvarohová plnka:

  • 1 kocka tučného tvarohu
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 1 žĺtko
  • 1 lyžice hrozienok namočených v rume
  • slivkový lekvár

Posýpka:

  • 150 g roztopeného masla
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 1 vajce na potretie

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto v miske dôkladne premiešame, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy.

Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pohárom rovnaké krúžky (priemer cca 5 cm).

Naplníme tvarohovou plnkou. Uzatvoríme a roztlačíme do tvaru kruhu a položíme na plech vymastený tukom. Potrieme vajíčkom a urobíme menším pohárom jamku, do ktorej naplníme slivkový lekvár.

Z masla, cukru a hrubej múky si urobíme posýpku a bohato rozdelíme na koláčiky. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Vložíme koláčiky a pečieme 10 minút pri 200 stupňoch, potom stiahneme na 180 a pečieme do ružova, cca 30 minút.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články