Môj recept na vynikajúce chlebíčky aj pre kupačov
Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty).
Majonézu tiež robím domácu. Bývame na dedine a tak máme čerstvé vajíčka.
Na majonézu potrebujeme:
- 1 celé vajce
- 1 kopcovitá lyžička francúzskej horčice
- šťava z 1/2 citróna
- soľ
- 2 dl oleja
- bylinky: pažítku, kôpor, petržlenová vňať ( to všetko mám v mrazničke)
Príprava:
Dôležité je, aby všetky suroviny, okrem byliniek, mali rovnakú – izbovú teplotu. Do vysokej nádoby rozbijem vajce, pridám horčicu, soľ a citrónovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujem a postupne prilievam olej. Mixérom pohybujem hore a dole. Majonéza začne krásne hustnúť. Keď je hotová, pridám nasekané bylinky.
Obloha:
- 4 uvarené vajcia na tvrdo
- ľadový ľalát
- hotové krevety
- údený losos
Nakrájané chlebíky potriem majonézou, na ňu položím šalát, opäť majonézu, na ktorú bohato poukladám krevety. Navrch 2-3 kolieska vajíčka a ešte kopček majonézy. Na druhé chlebíky namiesto kreviet poukladám lososa, alebo inú rybu. Buď údenú makrelu, alebo zavináča. Nič sa nestane, keď namiesto rybacích pochúťok použijete šunku, pršuto, alebo len zeleninu.
Libuša Sabová