Milí priatelia! Figovník môžeme spokojne nazvať biblickým stromom.
Figovník môžeme spokojne nazvať biblickým stromom. Vo Svätom písme sa spomína v 35 – tich veršoch. Už Adam a Eva sa zakrývali v rajskej záhrade figovníkom, spomína sa i v Knihe Prísloví, Žalmov, Prorokov i Evanjeliách… Arabi ich dodnes používajú ako hlavnú zložku potravy nahradzujúcu chlieb. Ponuka čerstvých fíg nie je u nás veľká, oveľa väčší význam majú v sušenom stave. Figy majú najvyššiu alkalickú hodnotu spomedzi všetkých druhov potravín. Je to dobrá správa pre všetkých, ktorí majú radi veľa sladkostí, často konzumujú cestoviny, mäso a údeniny, pretože pomôžu zneutralizovať nezdravé kyslé prostredie. Štyri čerstvé figy obsahujú okolo 500 mg draslíka, ktorý napomáha znížiť krvný tlak i riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení. Obyvatelia azerbajdžanského mesta Šeki, dožívajúci sa vysokého veku pripravujú z fíg, vína a moruše liečivý nápoj. Štatisticky majú veľmi nízky výskyt srdcových chorôb. Vincent Priesnitz (1799 – 1851) – prírodný liečiteľ a zakladateľ liečebných kúpeľov v Jeseníkoch presadzoval liečbu prácou, čerstvým vzduchom a horskou vodou. Získal si veľký obdiv, pretože bol mimoriadne úspešný a možno i preto, že liečil zadarmo. V roku 1837 cisárska komisia vyhlásila vodoliečbu za ,, nový pozoruhodný objav v oblasti zdravotníctva“. ,,Trpezlivosť nadovšetko“ – hovorieval: ,,Choroba, ktorá potrebovala roky, snáď i desaťročia ku svojmu vývinu, nemôže zmiznúť šmahom ruky.“ Skoré uzdravenie teda predpokladá trpezlivosť. ,,Človek je sám sebe pánom vďaka trpezlivosti „- cituje Dr. Anton Hlinka starú verziu 19.verša 21.kapitoly Evanjelia podľa Lukáša, bližšiu hebrejčine. Figy majú veľmi dobrý vplyv na tráviace ústrojenstvo. Jedna sušená figa má viac ako dva gramy diétnej vlákniny, čo je výborná správa v boji proti zápche, hemoroidom a divertikulóze čriev. Enzým ficín laxačnými účinkami taktiež uvoľňuje zápchu a štiepi bielkoviny mäsa podobne ako bromelín z ananásu či papaín z papáje. ,,Ako osviežujúce a oživujúce prostriedky by sme v strave mali užívať často južné plody“- hovorí nemecký lekár Dr Gustav Sols. ,,Tieto môžu byť úspešne použité ako liečivá pri poruchách čriev, žalúdka i kožných ochoreniach. Zápcha, ktorá sa stále častejšie šíri medzi civilizovanými národmi je často následkom neprirodzenej výživy.“ Vyvážená kombinácia 11 – tich vitamínov, 14 – tich minerálov a 14 – tich aminokyselín – aj to sú figy. Sušené figy obsahujú 50 x väčšie množstvo polyfenolov ako ostatné bežne konzumované ovocie, ktorými pomáhajú predísť chronickým ochoreniam. Prítomnosť rastlinných sterolov znižuje ,,zlý“ LDL cholesterol.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com