Aktuálne Zdravie 

MÁLOKRVNOSŤ – ANÉMIA

MÁLOKRVNOSŤ – ANÉMIA
O málokrvnosti hovoríme, keď hodnota krvného hemoglobínu (Hb) klesne mužom pod 130 gramov na liter krvi, ženám pod 120 g/l. Uvedený údaj sa dnes dá pomerne jednoducho získať aj bez lekára. Preto dôrazné varovanie! Za krajne nezodpovedné považujeme venovať sa anémii amatérsky, napr. aj tak, že „pomôže“ internet alebo málokrvnosť mala mne blízka osoba, preto stačí postupovať podľa nej. Príčin anémie je veľa, sú rôznorodé, musia sa precízne došetriť, takmer vždy vyžadujú spoluprácu rôznych medicínskych odvetví, najmä záverečnú konzultáciu s hematológom (odborník na choroby krvi a krvného zrážania).

Až potom sa stanoví ďalší postup, liečba, režimové a diétne opatrenia, vrátane prípadného posilnenia príjmu železa. Pomocou liekov, diéty alebo kombináciou oboch možností. A to je „parketa“ nutricionistu, ale presne v uvedenom poradí. Hovorím to aj napriek presvedčeniu o zásadnom vplyve výživy, ktorá dokáže sama zvládnuť ľahšie a nekomplikované formy anémie, ale celkom určite pomôže každej ordinovanej liečbe. Preto sa ešte dvoma vstupmi budeme venovať výžive pri málokrvnosti. Hlavne preto, že dnes trpí anémiou z nedostatku železa (sideropenická) 25% žien v aktívnom veku a nutričnou anémiou (z nedostatku živín pre tvorbu hému, čo je dôležitá časť hemoglobínu, obr. 4) až 30% svetovej populácie a to je dosť!!!

Text a foto MUDr. Karol Džupa

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články