Makový, orechový a tvarohový závin. Najlepší robí moja priateľka Majka. Tu je recept:
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 7 lyžíc oleja
- 6 hrstí kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
- 1/2 l mlieka
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Postup:
Z letného mlieka, 1 lyžice cukru a droždia urobíme kvások. O 15 minút pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Rozdelíme ho na 3 častí a necháme kysnúť asi 20 minút.
Na plnku:
- 200 maku, orechov
- 200 g cukru
- 1 dcl mlieka
Postup:
Mlieko s cukrom necháme zovrieť a do horúceho pridáme pomletý mak a cukor, alebo orechy a cukor.
Tvarohová plnka:
- 1/2 kg tvarohu
- 3 lyžice cukru
- citrónová kôra
- hrozienka
- 1 žĺtok
Cesto vyvaľkáme na tenký plát. Potrieme plnkou a zavinieme. Položíme na plech potretý olejom. Záviny popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Vytiahneme z rúry a ešte teplé prelejeme cukrovou vodou.
Text a foto Mária Juranová