Makové pité. Tomuto koláčiku nikto neodolá!
Ak chcete svojich blízkych prekvapiť úžasnou pochúťkou, vyskúšajte tento recept.
Na cesto potrebujeme:
- 30 dkg múky
- 12 dkg tuku
- 2 lyžice kyslej smotany
- štipka soli
Plnka:
- 20 dkg mletého maku
- 15 dkg práškového cukru
- 5 dkg krupice
- 3 dl mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- citrónová strúhaná kôra
- 2 vajcia
Na potretie cesta:
- marhuľový džem
Príprava:
Najskôr si urobíme plnku. Krupicu uvaríme v mlieku, vmiešame mak a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, z bielok ušľaháme sneh, zľahka spolu premiešame a pridáme mak s krupicou. Múku zmiešame so soľou a potom pridáme tuk a smotanu. Cesto rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme a vložíme ho do dôkladne vymasteného plechu. Vrch zľahka potrite marhuľovým džemom. Potom pridáme makovú plnku a prikryjeme druhou časťou cesta. Vrch popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre (180 stupňov) 35-40 minút. Po vychladnutí nakrájame na kocky a poprášime práškovým cukrom.
Foto Depositphotos.com