Ľudia, ktorí jedia viac ako 14 krát v mesiaci paradajku, mrkvu či kapustu majú oveľa nižšie riziko vzniku nádoru pľúc, ako ľudia, ktorí ju jedia menej
Paradajka, toto botanicky skôr ovocie ako zelenina, pochádza z mexických a peruánskych Ánd, kde ju pestovali Aztékovia a Inkovia. Aztécke slovo ,,tomatl“ znamená v preklade ,,guľatý plod“. Do Európy ich priviezli spolu so zemiakmi Španieli okolo roku 1500. Hlavnú liečivú silu paradajok zabezpečuje ideálna kombinácia betakaroténu, vitamínu C a lykopénu. Lykopén je silný antioxidant, ktorý posilňovaním bunkových membrán zabraňuje prenikaniu plesní, vírusov a baktérií do bunky. „Muži po šesťdesiatke by mali často konzumovať paradajky, ktoré vďaka prítomnosti lykopénu pomôžu znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty až o 30%“ – tvrdia kanadskí vedci. Vysoké hladiny lykopénu v krvi u ľudí v pokročilom veku sú spájané so schopnosťou ľahšie zvládať každodenné povinnosti a so sebestačnosťou. V paradajkách lykopén tvorí až 70% látok ochraňujúcich bunky tela. Dobrý imunitný systém je predpokladom stáleho zdravia. Jeho súčasťou sú i tzv. T a B lymfocyty. Výskumy potvrdili, že dostatočný prísun čerstvého ovocia a zeleniny zvyšuje tvorbu lymfocytov a tým zlepšuje odolnosť proti chorobám. Paradajky sú predmetom štúdií mnohých vedeckých skupín. Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles tvrdia, že prospievajú pľúcam i očiam. V pokusnom sledovaní 3000 osôb v Nórsku sa zistilo, že ľudia, ktorí viac ako 14 krát v mesiaci jedli paradajku, mrkvu či kapustu mali oveľa nižšie riziko vzniku nádoru pľúc, ako ľudia, ktorí ju jedli menej často ako raz za mesiac. V Spolkovom inštitúte výživy v Berlíne odporúčajú denne vypiť pohár paradajkovej šťavy, vďaka čomu sa zbavíme vysokých hodnôt cholesterolu. Príčinou tejto schopnosti je optimálna kombinácia lykopénu, vitamínov C a E v paradajkách, ktorá nás chráni pred aterosklerózou, infarktom a mozgovou príhodou. Hardvarská škola verejného zdravia v Bostone vyhlásila výsledky pokusu na ktorom sa zúčastnilo 40000 dobrovoľníčok. Ženy, ktoré denne zjedli jednu paradajku, trpeli na srdcovo – cievne ochorenia zriedkavejšie ako tie, ktoré ich v svojom jedálnom lístku nemali. Znie to možno neuveriteľne, no jedna paradajka denne môže veľmi priaznivým spôsobom ovplyvniť naše zdravie. Zoznam zdravých pokrmov uverejnený vo Walese ponúka paradajky na prvých miestach rebríčka. Napriek najmodernejším lekárskym výskumom sú degeneratívne ochorenia – cukrovka, reuma, vysoký krvný tlak, osteoporóza… – na neustálom vzostupe. Ich liečba je často zložitá a má svoje obmedzené možnosti. ,,To, v akom stave sa nachádza naše telo po troch, štyroch, či piatich desiatkach rokov života závisí od spôsobu nášho života, v ktorom strava zohráva dôležitú úlohu“ – tvrdí Leslie Kenton v knihe Surová strava a dodáva: ,,Úprava stravovacích návykov je v procese liečby účinnejšia a efektívnejšia ako sústredenie sa len na vonkajšie príznaky ochorenia.“ Dve stredne veľké paradajky obsahujú asi 220 kalórii – fakt, ktorý z nich robí dôležitú súčasť každej redukčnej diéty. Prítomnosť chrómu zaručuje dlhodobý pocit nasýtenia. Niektorí ľudoví liečitelia odporúčajú konzumovať čerstvú paradajkovú šťavu zmiešanú v rovnakom pomere so zelerovou šťavou ako mesačnú zdravotnú kúru (1,5 dl – 3 krát denne).
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay