Lepšie ako pizza
Špenátové lodičky s mletým mäsom
Vystačí na: asi 12 kusov
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Prísady:
Na náplň:
300 g mrazeného sekaného špenátu
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 konzerva červených fazúľ (hmotnosť po odkvapkaní asi 250 g)
2 PL oleja
500 g hovädzieho mletého mäsa
2 PL paradajkového pretlaku
150 g kyslej smotany
1 balíček Finesse Citrónovej kôry Dr.Oetker
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
50 g slnečnicových semienok
50 g strúhaného syra (napr. eidamu)
Na cesto:
800 g čerstvého lístkového cesta
Na potretie:
1 vajce
Ešte potrebujeme:
väčšiu panvicu
2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
Príprava:
1. Na prípravu náplne necháme špenát rozmrznúť. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na malé kocky. Fazule necháme na sitku odkvapkať.
2. Na panvici rozpálime olej, pridáme mäso a za stáleho miešania orestujeme. Postupne pridávame cibuľu, cesnak, fazuľe, paradajkový pretlak, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec vmiešame slnečnicové semienka, odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
3. Na prípravu lodičiek lístkové cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 3 časti a pomocou váľka vyvaľkáme na pláty (30 × 40 cm). Pláty ostrým nožom alebo ostrôžkou rozdelíme na 4 rovnaké obdĺžniky. Kratšie strany obdĺžnikov šikmo zavinieme. Potom zavinieme aj dlhšie strany a špičky povytiahneme a zamotáme. Lodičky prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Do každej lodičky nanesieme náplň.
4. Na potretie rozšľaháme vajce a pomocou štetca alebo pierka nanesieme na okraje lodičiek a náplň posypeme syrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
5. Lodičky podávame teplé alebo vychladnuté.
Tip: Lodičky sú vynikajúce aj s ovčím syrom. Lodičky podávame k zeleninovému šalátu alebo spolu s tzatzikmi.