Lahodná francúzska čokoládová roláda bez múky
Tento vianočný koláč nesmie chýbať na slávnostnom stole najmä vo Francúzsku, kde si ho každý prispôsobí svojej chuti. Buď pridaním orechov do plnky, inde plnku prilepšia s mascarpone a ozdobia čerstvým ovocím.
Potrebujeme:
- 6 veľkých vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g kakaového prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na plnku a polevu:
- 175 g tmavej čokolády (70%)
- 250 g práškového cukru
- 225 g zmäknutého masla
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale veľmi tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte do neho 50 práškového cukru a ešte dobre vyšľahajte. V inej miske vyšľahajte žĺtky a zvyšný cukor. Šľahajte tak dlho, kým zmes nebude bledá a hustá. Pridajte vanilkový extrakt, preosejte kakao a ešte spolu vyšľahajte. Bielká pridávajte do žĺtkov postupne po lyžiciach, aby zmes zostala nadýchaná. Vylejte zmes na plech, rovnomerne rozotrite a pečte v rúre 20 minút. Potom nechajte chvíľku vychladnúť. Pripravte si na pracovnú plochu ďalší papier na pečenie, poprášte ho práškovým cukrom a vyklopte naň upečené cesto. Ak vám vzniknú malé trhlinky, nič si z toho nerobte, plnka všetko zakryje. Kým si urobíte plnku, prikryte ho utierkou. Čokoládu rozpustite nad parou, nechajte vychladnúť. Maslo poriadne vyšľahajte s cukrom do hladka. Pridajte vychladnutú rozpustenú čokoládu a vanilkový extrakt. Opäť dobre vyšľahajte. Menšiu časť si odložte do misky ako polevu a do zvyšku pridajte ešte mascarpone a vyšľahajte. Na pripravenom cesto rovnomerne rozotrite čokoládovú plnku a začnite rolovať. Dbajte na to, aby zo začiatku bola pevne zakrútená. Potom už zrolujte až do konca a nakoniec celú roládu potrite polevou a nechajte stuhnúť.
Foto Depositphotos.com