Ku grilovanému mäsu, k paštéte, či k syru ju musíte vyskúšať
Cibuľová omáčka
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 375 ml
Prísady:
- 500 g bielej cibule
- 500 g červenej cibule
- 2 PL olivového oleja
- 1 zarovnaná KL soli
- 1 PL cukru
- 1 olúpané nastrúhané jablko
- 150 ml červeného vínneho octu
- 150 ml červeného vína
- 2 zarovnané KL mletého zázvoru
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 balíček Gelfixu Extra 3:1 Dr. Oetker
- 300 g cukru
Príprava:
- Na prípravu omáčky cibuľu olúpeme a nahrubo nakrájame. V hrnci rozpálime olej, vložíme cibuľu, osolíme a opečieme dozlatista. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme nastrúhané jablko a asi 5 minút pod pokrievkou podusíme. Pridáme ocot a víno a necháme zredukovať (odpariť). Nakoniec pridáme zázvor a cesnak.
- Obsah balíčku Gelfix zmiešame s cukrom, pridáme ku zmesi a povaríme ešte asi 5 minút.
- Prípadnú penu odeberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme dôkladne viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minut necháme stáť na viečku.
Tip: Cibuľová omáčka se výborne hodí ku grilovanému mäsu, paštétam a tvrdým syrom.
Sladkokyslá