KOMBINÁCIE SUROVÍN A PRÍVOD MINERÁLOV

Obecne platí, že biologická hodnota i výťažnosť každej výživy sa rádovo nezvyšuje množstvom, ale pestrosťou ponuky, najmä prírodných požívatín. V prípade biogénnych minerálov to platí viacnásobne. Základnými zdrojmi sú mäso, mäsové výrobky, ryby, plody mora, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, morské i sladkovodné riasy, zelená listová zelenina, koreňová zelenina, orechy, semená, zrná, jadrá, strukoviny, cesnakovité či liečivé rastliny. Odporúča sa denne zjesť za misku „niečoho zeleného“, napr. šalát, petržlenovú vňať, špenát, hrozno, hrášok, pažítku či brokolicu. Tiež trikrát týždenne „za ženskú hrsť“ orechov, jadier, zŕn či semien, pričom v „TOP 10“ sú chia, marhuľové, sezamové, slnečnicové, rasca, hroznové, konopné, granátového jablka, ľanové, tekvicové.

Kombinovať prírodné suroviny je nanajvýš výhodné, preto prívod biogénnych minerálov nemusí byť pre príjemcu „utrpením“. Absolútnou „jednotkou“, čo sa obsahu minerálov týka, je (podľa mňa) u nás mrkva. Sama osebe je nielen skvelá, ale aj chutná a okrem toho sa „znesie“ s každou (takmer) rastlinnou i živočíšnou požívatinou. Okrem toho má širokú paletu ďalších skvelých molekúl, mnohé z nich sú biologicky aktívne, preto sa mrkve budeme chvíľu venovať podrobnejšie.

MUDr.Karol Džupa

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články