K vínku, alebo len tak fantastické olivové špirálky
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného Droždia Dr. Oetker
- 1 zarovnaná KL soli
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 220 ml vlažného mlieka
- zelené a čierne olivy bez kôstok
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- ľanové semienka
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie
- 12 špajdlí
- Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím a soľou. Pridáme cesnak, olivový olej a mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút na teplom mieste kysnúť.
- Olivy striedavo napicháme na špajdle asi 2 cm od seba.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého vytvoríme valček dlhý asi 22 cm a každý valček omotáme okolo špajdle tak, aby medzi cestom bolo vidieť olivu. Špirálky naukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie. Každú pomocou pierka potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ľanovými semienkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Teplovzdušná rúra: 180 °C. Doba pečenia: asi 20 minút.
TIP:
Špirálky môžeme posypať hrubou soľou, sezamovými semiačkami alebo provensálskym korením.