Jednoduchý maďarský makový koláč podľa tety Edity
Pre milovníkom makových koláčov výborný a veľmi jednoduchý recept.
Na cesto potrebujete:
- 30 dkg hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 1 vajce
- 0,5 dl mlieka
- 5 dkg rozpusteného masla
- štipka soli
Na plnku:
- 15 dkg mletého maku
- 10 dkg cukru
Na potretie:
- 8 dkg rozpusteného masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešajte mak s cukrom, podľa chuti môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú citrónovú kôru. Do múky pridajte soľ, cukor, vajce, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, potrieme rozpusteným maslom a rovnomerne posypeme makom zmiešaným s cukrom. Potom preložíme okraje do stredu tak, ako uvidíte na videu.
Opäť potriete maslom, posypete makom a preložíte na polovicu. Tak to ešte raz zopakujte. Vrch potrite zvyšným maslom a položte na plech vyložený mastným papierom. Pečieme 30 minút. Ešte vlažné pokrájajte a posypte cukrom.
Ilustračná foto Depositphotos.com