Jarná zelenina i zeleno rastúce rastliny priaznivo ovplyvňuje celú tráviacu sústavu – od okamihu keď vstúpi do úst, až do chvíle, keď telo opustí.
Môžeme bez obáv povedať, že jarná zelenina i zeleno rastúce rastliny patria k tomu najlepšiemu, čo nám môže jarná príroda ponúknuť. Dôležité vitamíny, minerály, alicín, fytoaktívne látky… a chlorofyl (z gréckeho chloros – zelený, phyllos – list). Zelená krv rastlín. Tento názov dostal pre skutočnosť, že má prakticky totožné zloženie ako hemoglobín v krvi ľudí, líši sa iba prítomnosťou horčíka namiesto železa vo svojom strede. Dnes ľudia užívajú horčík (magnézium) v podobe tabliet či injekcií, pričom im zadarmo rastie v organickej podobe priamo pod oknami… Pre ľudský organizmus predstavuje chlorofyl mimoriadne užitočnú látku. Už v polovici minulého storočia viacerí vedci zverejnili štúdie, že konzum potravín obsahujúcich chlorofyl spôsobuje výrazné zmnoženie červených krviniek. Dr. Artur Patek dokonca konštatuje, že chudokrvní pacienti, užívajúci železo súčasne s chlorofylom, upravili hodnoty svojho krvného obrazu oveľa skôr ako tí, ktorí užívali iba samotné železo (navyše ich po tabletkách s obsahom železa nebude bolieť žalúdok ). Chlorofyl priaznivo ovplyvňuje celú tráviacu sústavu – od okamihu keď vstúpi do úst, až do chvíle, keď telo opustí. Je „pokladom“ pre hrubé črevo. Podporuje jeho pohyblivosť, neutralizuje škodlivé toxíny, potláča rast škodlivých baktérii. Dr. C. Kriger vďaka klystírom s roztokom cholesterolu dosiahol zlepšenie stavu pacientov s ulceróznou kolitídou (zápalové ochorenie čriev). Holandskí vedci konštatujú, že výkaly potkanov, ktorí boli kŕmení zelenými rastlinami, obsahovali osemkrát menej toxických látok! Dr. Carroll Wright, kožný lekár z Filadelfie tvrdí, že vonkajšie použitie chlorofylu úspešne pomáha pri hnisavých ochoreniach kože a kožných vredoch. Navyše dokáže výrazne znížiť svrbenie a pálenie kože. Chlorofyl neutralizačne pôsobí i na viaceré karcinogény. V roku 1995 kórejskí vedci vystavili pokožku myší karcinogénnym látkam a pozorovali ich účinok. U myší, ktoré pred aplikáciou dostali chlorofylín, bol výskyt nádorov až o 70% nižší. Množstvo výskumov japonských, amerických, indických, čínskych i nemeckých vedcov uvádza, že ľudia, ktorí často konzumujú rastlinnú stravu, výrazne znížia riziko vzniku nádorového ochorenia, alebo zmiernia jeho priebeh. „Niet jediného z 1000 prípadov, v ktorom by nenastalo buď úplné, alebo výrazné zlepšenie zdravotného stavu po podaní chlorofylu“ – takto znie záver štúdie istej americkej nemocnice (nie všetko americké je zlé ) venujúcej sa podávaniu cholesterolu pri ťažkých vnútorných, kožných, dýchacích či mozgových zápaloch. Mať toto poznanie a nevyvodiť z neho záver… Dr. Benjamin Gruskun publikoval v časopise American Journal of Surgery článok o svojich skúsenostiach s používaním chlorofylu pri otvorených poraneniach. Konštatuje, že chlorofyl napomáha rýchlejšiemu hojeniu sa rán, nedochádza k ich infikovaniu a mizne i nepríjemný zápach. Chlorofyl bol v novodobej histórii pri liečení rán vytlačený antibiotikami, avšak stále viac sa pozornosť vedy obracia k prírode a chlorofylu, ktorého výhodou je, že priaznivo ovplyvňuje všetky tri fázy hojenia. Na záver ešte skonštatujme, že chlorofyl dodá telu slnečnú energiu premenenú na ATP. Keď sa úspešnej maratónskej bežkyne Barbary Moorovej opýtali, čo bude jesť počas behu naprieč Amerikou, s úsmevom odpovedala: „Trávu!“ Túto trasu dokázala zabehnúť za 45 dní, pričom denne bežala až 17 hodín.
PS: Zelená farba je dobrá! Budem sa opakovať. Jarná cibuľka, hlávkový šalát, cesnak medvedí, prvosienkový list, žihľava, pľúcnik lekársky ale i podbeľ liečivý predstavujú vynikajúce lieky na prečistenie krvi po dlhej zime, navyše zahŕňajú kvantá chlorofylu.. Obsahujú množstvá liečivých látok, z ktorých chlorofyl predstavuje zlúčeninu, význam ktorej čaká na docenenie.
MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com