Aktuálne Recepty 

Jablková štrúdľa z domáceho ťahaného cesta podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vyhlásený kuchár a jeho recepty sú rokmi overené. Na jeho štrúdle si pochutnávali aj hostia v tých najlepších zahraničných reštauráciách.

Na cesto potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky  00
  • 5 lyžíc oleja
  • 120 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica octu
  • trochu soli

Plnka:

  • 1/2 kg očistených a nakrájaných jabĺk
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 1/2 lyžice masti
  • 3 lyžice strúhanky
  • 100 g hrozienok
  • škorica podľa chuti
  • 1 vanilkový cukor

Postup na plnku:

Na 1 lyžici  masti opražíme strúhanku a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor. Hrozienka namočíme v teplej vode, aby zmäkli, potom ich scedíme a zmiešame s jablkami.

Postup na cesto:

Cesto dobre vymiesime. Miesime cca 10 minút. Potom odložíme do kuchynskej fólie, ktorú sme vymastili olejom a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Na stôl prestrieme obrus, pomúčime ho a pomaly cesto naťahujeme. Aby sa nám s cestom lepšie pracovalo, ruky si potrieme olejom.

Vytiahnuté cesto posypeme strúhankou, jablká s hrozienkami rovnomerne rozložíme, posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Hrubé okraje cesta odrežeme. Pokvapkáme roztopenou masťou a pomocou obrusa zrolujeme.

Plech dobre  vymastíme a pečieme na 180 stupňov asi 40 minút.

 

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články