Jablková štrúdľa z domáceho ťahaného cesta podľa Karola Hrčku
Karol Hrčka je vyhlásený kuchár a jeho recepty sú rokmi overené. Na jeho štrúdle si pochutnávali aj hostia v tých najlepších zahraničných reštauráciách.
Na cesto potrebujeme:
- 250 g hladkej múky 00
- 5 lyžíc oleja
- 120 ml vlažnej vody
- 1 lyžica octu
- trochu soli
Plnka:
- 1/2 kg očistených a nakrájaných jabĺk
- 150 g kryštálového cukru
- 2 1/2 lyžice masti
- 3 lyžice strúhanky
- 100 g hrozienok
- škorica podľa chuti
- 1 vanilkový cukor
Postup na plnku:
Na 1 lyžici masti opražíme strúhanku a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor. Hrozienka namočíme v teplej vode, aby zmäkli, potom ich scedíme a zmiešame s jablkami.
Postup na cesto:
Cesto dobre vymiesime. Miesime cca 10 minút. Potom odložíme do kuchynskej fólie, ktorú sme vymastili olejom a necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Na stôl prestrieme obrus, pomúčime ho a pomaly cesto naťahujeme. Aby sa nám s cestom lepšie pracovalo, ruky si potrieme olejom.
Vytiahnuté cesto posypeme strúhankou, jablká s hrozienkami rovnomerne rozložíme, posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Hrubé okraje cesta odrežeme. Pokvapkáme roztopenou masťou a pomocou obrusa zrolujeme.
Plech dobre vymastíme a pečieme na 180 stupňov asi 40 minút.
Text a foto Karol Hrčka