Gemerské guľky, to je tradičné jedlo z Gemera
Potrebujeme:
- 1 diel mletého údeného mäsa
- cesnak
- 1 diel surových zemiakov
- 1 diel uverených zemiakov v šupke
- 1/2 dielu škvarkov
- korenie
- soľ
- 1 vajce
- cca 1/2 kg polohrubej múky
Postup:
Surové zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, jemne osolíme, aby sa uvoľnila voda (vyžmýkanú šťavu z postrúhaných zemiakov nevylievame, ale odložíme na neskôr). Pridáme postrúhané uvarené zemiaky. Mäso zomelieme na jemno, pridáme škvarky, pretlačný cesnak podľa chuti. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme okoreníme, pridáme vajíčko. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli hustotu masy. Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť. Varíme vo vode, do ktorej pridáme škrob, ktorý sa uvoľnil z vyžmýkaných zemiakov a štipku soli. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7-10 minút. Dobrú chuť vám prajem.
Text a foto A. Danko