Dnešný obed : kuskus so žihľavou, s medvedím cesnakom a s krevetkami
V našej rodine je kuskus pomerne frekventované jedlo a som rada, že som ho naučila jesť aj manžela, ktorý je odchovaný na ťažkých slovenských jedlách. Zeleninu, ktorú pridávam do kuskusu striedam podľa ročného obdobia a tak by bol hriech, aby som teraz nevyužila medvedí cesnak a žihľavu.
Nelenilo sa mi, sadla som na bicykel a išla som nazbierať na moje obľúbené miesta. Doma som dôkladne omyla, usušila. Aby bol kuskus krajší, farebnejší, použila som aj jednu mrkvu, ktorú som nakrájala na malé kocky. V záhrade mám ešte pór, tak aj ten som tam dala. Tieto dve suroviny som narýchlo opiekla na oleji. Medzitým som pokrájala medvedí cesnak a žihľavu, nechala som zovrieť asi 2 dcl vody. Do osmaženej mrkvy s pórom som nasypala asi 2 dcl kuskusu ( jednu menšiu šálku), chvíľu spolu opražila. Posolila som, pridala korenie, pokrájaný cesnak a žihľavu a zaliala som vriacou vodou. Prikryla som pokrievkou a stiahla z ohňa.
Kuskus za tri minúty napučí a je hotový. Do hotového som pridala ešte oriešok masla na zjemnenie. Medzitým som na oleji zohriala krevety, kde som tiež pokrájala medvedí cesnak a trošku čili papričky (máme radi pikantné!) Posolila, pokorenila.
Na tanieri som upravila kuskus, navrch krevety a k tomu čerstvý zeleninový šalát podľa chuti.
Text a foto Libuša Sabová