Dnes budú na obed makové šúľance. Máte ich radi? Tu je môj recept:
Potrebujeme:
- 4 väčšie zemiaky
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- štipka soli
- 0,25 hrnčeka mletého maku (respektíve podľa chuti)
- 0,25 hrnčeka práškového cukru (respektíve podľa chuti)
- 60 gramov masla
Postup:
- Zemiaky aj so šupkou necháme variť až kým nezmäknú (približne pol hodiny). Necháme ich vychladnúť – cesto sa spracúva, až keď sú zemiaky studené.
- Zemiaky ošúpeme a buď pretlačíme lisom na zemiaky, alebo nastrúhame najemno.
- Pridáme vajcia a postupne i múku. Ideálne cesto už drží pekne formu, ale je ešte stále trošku lepkavé.
- Aby sa nám s ním na drevenej doske dobre pracovalo, pomúčime si ju.
- Z cesta vytvarujeme dlhší valec a rozkrojíme ho na niekoľko menších častí.
- Z každej časti takto na pomúčenej doske vyvaľkáme dlhý, tenký valček.
- Valčeky pokrájame na menšie kúsky a z každého ušúľame šúľok.
- Šúľky dáme do vriacej, osolenej vody a čakáme, kým vyjdú na povrch.
- Tie, čo vyjdú hore, sú hotové a môžeme ich sitkom odobrať do osobitnej misy.
- Keď sú šúľky hotové, pridáme do misy roztopené maslo, práškový cukor a pomletý mak.
- Poriadne premiešame.
Hotovo! Môžete servírovať. Dobrú chuť!
Foto Marián Petruš
Text LIS