Aktuálne Recepty 

Dnes budú na obed makové šúľance. Máte ich radi? Tu je môj recept:

Potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • štipka soli
  • 0,25 hrnčeka mletého maku (respektíve podľa chuti)
  • 0,25 hrnčeka práškového cukru (respektíve podľa chuti)
  • 60 gramov masla

Postup:

  1. Zemiaky aj so šupkou necháme variť až kým nezmäknú (približne pol hodiny). Necháme ich vychladnúť – cesto sa spracúva, až keď sú zemiaky studené.
  2. Zemiaky ošúpeme a buď pretlačíme lisom na zemiaky, alebo nastrúhame najemno.
  3. Pridáme vajcia a postupne i múku. Ideálne cesto už drží pekne formu, ale je ešte stále trošku lepkavé.
  4. Aby sa nám s ním na drevenej doske dobre pracovalo, pomúčime si ju.
  5. Z cesta vytvarujeme dlhší valec a rozkrojíme ho na niekoľko menších častí.
  6. Z každej časti takto na pomúčenej doske vyvaľkáme dlhý, tenký valček.
  7. Valčeky pokrájame na menšie kúsky a z každého ušúľame šúľok.
  8. Šúľky dáme do vriacej, osolenej vody a čakáme, kým vyjdú na povrch.
  9. Tie, čo vyjdú hore, sú hotové a môžeme ich sitkom odobrať do osobitnej misy.
  10. Keď sú šúľky hotové, pridáme do misy roztopené maslo, práškový cukor a pomletý mak.
  11. Poriadne premiešame.

Hotovo! Môžete servírovať. Dobrú chuť!

Foto Marián Petruš

Text LIS

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články