Čokoládová Berry roláda s drobným ovocím
Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka.
Potrebujeme:
- 6 veľkých vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g kakaového prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na plnku a polevu:
- 175 g bielej čokolády (70%)
- 250 g práškového cukru
- 225 g zmäknutého masla
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- drobné ovocie
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale veľmi tuhý sneh, pred koncom šľahania pridajte do neho 50 práškového cukru a ešte dobre vyšľahajte. V inej miske vyšľahajte žĺtky a zvyšný cukor. Šľahajte tak dlho, kým zmes nebude bledá a hustá. Pridajte vanilkový extrakt, preosejte kakao a ešte spolu vyšľahajte. Bielká pridávajte do žĺtkov postupne po lyžiciach, aby zmes zostala nadýchaná. Vylejte zmes na plech, rovnomerne rozotrite a pečte v rúre 20 minút. Potom nechajte chvíľku vychladnúť. Pripravte si na pracovnú plochu ďalší papier na pečenie, poprášte ho práškovým cukrom a vyklopte naň upečené cesto. Ak vám vzniknú malé trhlinky, nič si z toho nerobte, plnka všetko zakryje. Kým si urobíte plnku, prikryte ho utierkou. Čokoládu rozpustite nad parou, nechajte vychladnúť. Maslo poriadne vyšľahajte s cukrom do hladka. Pridajte vychladnutú rozpustenú čokoládu a vanilkový extrakt. Opäť dobre vyšľahajte. Menšiu časť si odložte do misky ako polevu a do zvyšku pridajte ešte mascarpone a vyšľahajte. Na pripravenom cesto rovnomerne rozotrite čokoládovú plnku a začnite rolovať. Dbajte na to, aby zo začiatku bola pevne zakrútená. Potom už zrolujte až do konca a nakoniec celú roládu potrite polevou a nechajte stuhnúť.
Foto Depositphotos.com