Cesto, kysnuté pod vodou. Poznáte to?
Varíme zdravo, chutne a hospodárne. Podľa tejto knihy z roku 1955 sme sa s mojou sestrou učili variť.
Bolo z čoho vyberať. Odhadujem, že je v nej možno aj 5 tisíc receptov, dobrých rád, návodov, veď kniha má 660 strán. Listujem si v nej a je tu množstvo zaujímavých receptov, o akých som vo svojom živote ešte ani nepočula, hoci som v nej často listovala. Napríklad: (prepíšem ho doslova)
Cesto kysnuté pod vodou
Na závin a drobné pečivo
50 dkg múky (polovica hladkej a polovica hrubej), 5 dkg cukru, 20 – 25 dkg tuku, 1 vajce a 1 žĺtok (bielok odložíme na natretie povrchu), 5 dkg droždia, 3 lyžice mlieka, soľ.
Tuk rozdrobíme do múky. Múku zarábame kváskom, nakysnutým v 3 lyžiciach mlieka. Vypracujeme tuhé cesto, zaviažeme ho do mokrého, vyžmýkaného obrušteka, alebo šatky a ponoríme na dve hodiny do studenej vody. Nakysnuté cesto vypláva na povrch. Trvanie kysnutia sa spravuje podľa podľa tuhosti a tučnosti cesta. Potom ho osušíme, vyvaľkáme. Na závin vyvaľkáme dva rovnaké pláty, medzi ktoré dávame tvarohovú alebo jablkovú plnku. Môžeme vykrajovať tyčinky, kolieska a piecť ako drobné pečivo. Upečené natrieme vodou s rumom a obalíme vo vanilkovom cukre. Ak chceme urobiť pečivo slané, pridáme do cesta soľ, natrieme vajcom a posypeme strúhaným syrom.
Spracovala Lis
Ilustračná foto Depositphotos.com