Bryndza vás vynesie do nebies, alebo syrová párty
Bryndza je prírodný syr vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra, pre mnoho Slovákov je to tradičná pochúťka a jej výraznú chuť pozná každý. Poradíme vám, ako z tejto ingrediencie vyčarovať pridaním iných prísad neopakovateľnú chuť, vďaka ktorej vás ako hostiteľku vychvália do nebies. Bryndza by nemala chýbať na žiadnom raute, pretože jej charakteristická slaná chuť sa výborne hodí k vínu.
Bryndzové krekry s avokádom
- 250 g bryndze
- 250 g masla
- 250 g hl. múky 00
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 žĺtko
- 1 malé vajce na potretie
- 1 ČL soli
- 3 PL kyslej smotany
- 1 šalotka
- 1 červená paprika
- ½ citróna
Postup: Zo surovín vypracujeme tuhé cesto a necháme hodinu odpočívať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Z cesta formičkou vykrajujeme krekry a ukladáme
ich na papierom vyložený plech. Potrieme vajíčkom a posypeme makom, rascou, príp. sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-tich stupňoch asi 15 minút. Vychladnuté krekry obložíme pokrájaným, posoleným, citrónom pokvapkaným avokádom, posekanou paprikou a šalotkou.
Bryndzové guľky s maslom obalené v bylinkách
- 125g bryndze
- 20g masla
- 50g tvarohu
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- bylinky (žeruchu, pažítku, kôpor, šťaveľ, borák)
Postup: Bryndzu vymiešame s maslom, tvarohom, soľou, korením a ¼ posekaných byliniek. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame vo zvyšných bylinkách a hotové dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 30 minút. Vytiahneme až pred podávaním.
Myslite aj na „mäsožravcov“
Žiadnemu pánovi sa nezavďačíte iba koláčikmi či čipsami. Muži potrebujú na zahnanie hladu mäso! Pripravte preto pre svojich priateľov aj syrovo-mäsové variácie, ktoré podstatne viac a na dlhšie zasýtia. Budete mať istotu, že vaši hostia u vás zostanú ešte dlho aj po polnočnom otváraní šampanského.
Teľacie fašírky s rozmarínom
- 250g teľacieho mletého mäsa
- 3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymián, rozmarín)
- soľ, korenie
- 1 vajíčko
- 3PL strúhanky
- ½ strúčiku pretlačeného cesnaku
- 2-3 hrušky
- 40g bryndze
- petržlenová vňať na ozdobenie
Postup: Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm. Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.
Hydinová paštéta so zapečenými korbáčikmi
- Liptovské korbáčiky
- 150 g kuracích pŕs
- 350 g mletého mäsa (pol na pol hovädzie a bravčové)
- 70 g kuracích pečienok
- 1 ČL posekaného tymiánu
- 2 vajíčka
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g na plátky na krájaného vareného bôčika
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL ostrej mletej
- paprikovej pasty
- soľ a korenie
Postup: Kuracie aj zmes mletého mäsa opečieme spolu s cibuľou, cesnakom, tymiánom, pretlakom a paprikovou pastou na panvici. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme, pridáme vajíčka a rozmixované pečienky, soľ a korenie. Túto zmes vložíme do formy vyloženej plátkami slaninky alebo bôčika. V strede napĺňania položíme niekoľko neúdených Liptov korbáčikov do nádoby. Potom doložíme zvyškom masy, preložíme slaninkou a pečieme vo vodnom kúpeli v rúre 90 – 120 minút pri teplote 190 °C.