Ako spracovať medvedí cesnak? Radi Silvia Horecká

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • medvedí cesnak asi  50 listov /môže byť aj viac/
  • cesnak 5 strúčikov – roztlačiť alebo nakrájať
  • olivový olej  panenský 1,5-2dcl / k olivovému oleju pridávam  aj avokádový olej alebo sezamový /pár lyžíc/, má  zaujímavú orieškovú chuť a protizápalové účinky/
  • kurkuma polovica malej lyžičky
  • hrubozrnná morská soľ polovica malej lyžičky

Medvedí  cesnak natrháme na menšie kúsky  a  spolu s cesnakom vložíme do mažiara /alebo mixéra/, pridáme kurkumu  roztlčieme na pastu. Zmes dáme do sklenenej nádoby zalejeme olejom a zasypeme soľou. Takto upravené pesto nám vydrží v chladničke aj pol roka kým sa neminie.

Využitie: pridávame do polievok na záver po vypnutí polievky, do  nátierok a slaných koláčov a quiche-ov. Takto upravené pesto v kombinácii napríklad s bielou reďkovkou urýchľuje trávenie mäsitých jedál a znižuje  hladinu cholesterolu. Medvedí cesnak obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, selén, chlorofyl  má antioxidačné, antibakteriálne, imunostimulačné účinky. Nasekaný ho môžete skladovať  tiež v mrazničke v plastovej nádobe či vo vrecku.

Text a foto Silvia Horecká

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články