Ako spracovať medvedí cesnak? Radi Silvia Horecká
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- medvedí cesnak asi 50 listov /môže byť aj viac/
- cesnak 5 strúčikov – roztlačiť alebo nakrájať
- olivový olej panenský 1,5-2dcl / k olivovému oleju pridávam aj avokádový olej alebo sezamový /pár lyžíc/, má zaujímavú orieškovú chuť a protizápalové účinky/
- kurkuma polovica malej lyžičky
- hrubozrnná morská soľ polovica malej lyžičky
Medvedí cesnak natrháme na menšie kúsky a spolu s cesnakom vložíme do mažiara /alebo mixéra/, pridáme kurkumu roztlčieme na pastu. Zmes dáme do sklenenej nádoby zalejeme olejom a zasypeme soľou. Takto upravené pesto nám vydrží v chladničke aj pol roka kým sa neminie.
Využitie: pridávame do polievok na záver po vypnutí polievky, do nátierok a slaných koláčov a quiche-ov. Takto upravené pesto v kombinácii napríklad s bielou reďkovkou urýchľuje trávenie mäsitých jedál a znižuje hladinu cholesterolu. Medvedí cesnak obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, selén, chlorofyl má antioxidačné, antibakteriálne, imunostimulačné účinky. Nasekaný ho môžete skladovať tiež v mrazničke v plastovej nádobe či vo vrecku.
Text a foto Silvia Horecká