Ako si liečite zvýšený cholesterol? Je tu aj iná možnosť ako lieky!
Raz som sa zúčastnil na prednáške o vplyve proticholesterolových liekov na telesné zdravie. Prednášajúci lekár veľmi pútavo poukazoval na nežiadúci vplyv zvýšeného cholesterolu na náš organizmus a zároveň navrhoval spôsoby liečby. Životosprávy sa dotkol len veľmi okrajovo, však ako spomenul, kto by už dnes, v dobe do prasknutia preplnených obchodov s potravinami mal chuť sústavne si niečo odopierať. Veď existujú lieky! Pri pohľade na jeho 130 kg živej váhy som veril, že sa mu to nedarí… Zeler v porovnaní s inými druhmi zeleniny má veľmi málo kalórií (100 gramov zeleru má len 7 kilokalórií). Za svoju charakteristickú chuť a vôňu vďačí vysokému obsahu éterických olejov, ktoré protibakteriálne i protiplesňovo účinkujú v nosohltane, žalúdku i črevách. Ešte aj pri vylučovaní cez obličky, močový mechúr a močovody dezinfikujú sliznice a pomáhajú pri zápaloch močových ciest. Zeler okrem vitamínu B12 obsahuje všetky druhy vitamínov skupiny B zosúladené v optimálnom pomere. Táto skutočnosť priaznivo ovplyvňuje ich vysokú využiteľnosť . Pravidelné pitie zelerovej a mrkvovej šťavy je veľmi cenným liekom na neurologické ochorenia, vrátane depresií. Nervová sústava je často poškodená dlhoročným konzumovaním rafinovanej, vitality zbavenej potravy, ktorá obsahuje škodlivé anorganické prvky. V zeleri naopak nájdene minerálne prvky v organickej podobe (100gr zeleru zahŕňa 300mg draslíka, 100mg sodíka, 60mg vápnika a 16 mg horčíka). Zelerová šťava čistí krv , podporuje trávenie, upravuje prekyslenie, rozpúšťa kyselinu močovú a vyplavuje ju z tela von. Už v tradičnej orientálnej medicíne sa používal na zníženie tlaku krvi, čo potvrdili vedci v Chicagu objavom upokojujúcich látok v zeleri, ktoré túto jeho schopnosť spôsobujú. V týchto dňoch suším zelerovú vňať. Stane sa výborným pomocníkom na spestrenie jedál počas sychravých jesenných a zimných mesiacov…
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com