Ako sa robí domáci marcipán?
Táto pochúťka má už dlhú históriu a jej príprava je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme:
- 150 g mandlí
- 60 ml vody
- 150 g cukru
- mandľová aróma podľa chuti
Postup:
Mandle najskôr prevarte v horúcej vode. Vodu zlejte cez sito a mandle ošúpte. Ide to veľmi ľahko. Vysušte ich utierkou a potom ich na 20 minút vložte do mrazničky. Vyberte a rozmixujte na homogénnu hmotu. V hrnci nechajte zovrieť vodu a rozpustite v nej cukor. Varte tak dlho, kým sa zo sirupu nebude dať urobiť guľôčka (skúška: lyžičkou nalejte trošku hmoty do studenej vody, mali by sa v nej urobiť guľôčky). Pozor, aby ste ho neprevarili na karamel. Hotový sirup nalejte do mixéra k mandliam a postupne na viackrát premixujte do hladka. Preložte do misky, prilejte mandľovú arómu, premiešajte a marcipán je hotový. V chladničke vydrží asi mesiac. Môžete ho pridávať do vianočného pečiva podľa vlastnej fantázie. Nemci ho majú radi v tradičnej vianočnej štóle.
Marcipán si môžete dokonca pripraviť aj z arašidov a chuťovo to možno ani nerozlíšite.
Ilustračná foto Depositphotos.com