Tie najlepšie recepty z bazy podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej
Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne prestavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj jej recepty z bazy potešia celú vašu rodinu.
Urobte si domáci bazový sirup a môžete s ním v zime sladiť čaj a v lete hasiť smäd vo forme malinovky. Tá vôňa je možno ešte lepšia ako chuť, ktorá je božská.
Recept na bazový sirup
1 dávka=30 kvetov+2 l vody+2 kg cukru=3 l sirupu, ktoré zamiešame s 36 g kyseliny citrónovej. Čiže na liter sirupu treba použiť 12 g kyseliny citrónovej.
Kvety bazy namočíme do studenej vody na 24 h. Potom scedíme, šťavu dáme do hrnca s cukrom a zohrejeme, aby sa cukor rozpustil. Nevaríme!!! Odstavíme a zamiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do fliaš a uzavrieme. Vydrží aj rok, ak sa nevypije…
Nie je taký bežný ako sirup, ale práve bazový džem dodá vašim raňajkám tú potrebnú dávku výnimočnosti.
Recept na bazový džem
- 1 l bazovej šťavy (15 kvetov zalejeme na noc 1 l prevarenej vody a necháme lúhovať)
- 500 g kryštálového cukru
- 1 PL ovocného pektínu
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Do hrnca nalejeme bazovú šťavu. Pektín zmiešame s 1 PL cukru a primiešame do šťavy. Zohrejeme a necháme vrieť asi 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor a varíme asi 5 minút. Odstavíme a primiešame kyselinu citrónovú. Nalejeme do čistých pohárikov a hneď uzavrieme.
Tip
Do pohárikov môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú kôru z bio citrónov. Dodá džemu exotickú príchuť.
Osvieženie, ktoré máte stále po ruke. Nasušená, alebo čerstvá baza je základom pre skvelú malinovku.
Recept na bazovú malinovku
- 1 kvet bazy
- 300 ml horúcej vody
- 1 PL bazového sirupu, alebo medu
- pár kociek ľadu
Kvet bazy dáme do pohára, zalejeme vodou a necháme chvíľu postáť. Pridáme sirup a kocky ľadu.
Tip
Skvele chutí aj mrazenými malinami, ktoré môžete použiť namiesto ľadu.
Silvia Pilková