ZDROJE HORČÍKA – NAJČASTEJŠIA OTÁZKA
Horčík napomáha aktivácii enzýmov, koenzýmov, udržiavaniu rovnováhy pH, je súčasťou metabolizmu aminokyselín, nukleových aj mastných kyselín, pri tvorbe kostí, zubov, prenose nervového vzruchu. Má tlmivý vplyv na centrálny nervový systém (4), znižuje svalovú tuhosť, dráždivosť srdcového svalu, znižuje krvný tlak, zlepšuje využitie kyslíka, ovplyvňuje krvné zrážanie, imunitný systém, bráni vzniku žlčových (3) a obličkových kameňov, zmierňuje niektoré menštruačné problémy či metabolické dôsledky stresu.
Mnohí sa pýtali, ktoré zdroje horčíka by som a) preferoval alebo si ich b) kúpil, resp. nekúpil. a) Pripomeniem, že denná odporúčaná dávka je pre mužov 270-400 mg, ženy 280-300 mg. Prírodnými zdrojmi (v mg/100 g) sú najmä orechy, napr. para 370 (obr. 2), kešu 290, mandle 270, píniové 250, arašidy 170, lieskové 165, vlašské 160, pistácie, makadamové a pekanové po 120, kokos 90.
Z iných mak 390, sója a šošovica po 250, ovsené otruby 235, droždie 230, kakao 205, bulgur 165, pohánka 160, fazuľa 150, múka pšeničná 135, kukuričná 125, hrach 110, špenát 80, čokoláda a artičoky po 60, ďatle 45, ryža 20-40 (nelúpaná má viac), banán 25-35, marhule, hrozienka po 30, maliny 22, ostružiny, brokolica, zemiaky po 20, ale napr. čipsy 60, chlieb 20-50 (podľa druhu múky), ale pšeničný celozrnný 85, rožok alebo žemľa 25, mäso 20-30 (priemer), šunka 20, ryby 18-25 (priemer), ale zubáč 70, tuniak 65, treska 50, pečeň 20-25 (priemer), cestoviny 20, kečup 20, mrkva 18, syry 15-25, ale parmezán 40, čedar 30, kapusta 12-20 (podľa druhu), jogurt, kivy, karfiol, uhorka po 15, kyslá smotana 13, slepačie vajce 12-14, ananás a párky po 12, čerešne, mandarínky, pomaranč, hlávkový šalát, paprika po 10, cibuľa 7-15, jablko 5, káva 2,5-3. Netreba zabúdať ani na sušené ovocie a semená (chia, ľanové, sezamové, tekvicové, marhuľové, slnečnicové)… (b) Prípravok s anorganickými formami horčíka, ani sólo magnézium, napojené na syntetickú organickú kyselinu, by som nekúpil.
Text a foto MUDr.Karol Džupa