Urobte si domáce mascarpone, je to veľmi jednoduché
Potrebujete len šľahačku a kyselinu vinnú. Najlepšia je samozrejme čerstvá, tepelne neupravená šľahačka.
Na 225 g mascarpone potrebujete:
1 l čerstvej šľahačky
1/8 čajovej lyžičky kyseliny vinnej (používajú ju vinári na úpravu pH, dá sa kúpiť na internete)
Šľahačku zahrievajte vo vodnom kúpeli na 85 stupňov (treba merať teplomerom). Za stáleho miešania pridajte kyselinu rozriedenú s lyžicou vody. Miešajte asi 5 minút, kým krém nezhustne. Ak krém nezhustne, pridajte ešte štipku kyseliny vinnej. Musíte dávať pozor a stále miešať, inak by sa vytvoril tvaroh. Hotové mascarpone vychlaďte, naplňte do pohára a zatvorte. Uložte do chladničky. Cez noc mascarpone zhustne. V chladničke vydrží aj dva týždne.
Bude pripravené na výrobu vynikajúcich dezertov, aké sa dajú urobiť len z mascarpone.