Tri originálne, rýchle a jednoduché nápady na pohostenie
Cvikla s ovčím syrom
Potrebujeme:
- 200 g cvikle
- 150 g zemiakov
- 1 šalotka
- Štipka rasce
- 1 vajíčko
- soľ, korenie
- 20 g vločiek
- 80 g prepusteného masla
- 100 g ovčieho syra
- 30 g kyslej smotany
- 1 PL medu
- 1 KV citrónovej šťavy
- 2 vetvičky bazalky
Postup:
Cviklu a zemiaky očistite, osušte. Šalotku pokrájajte, zmiešajte s rascou. V miske zmiešajte cviklu, zemiaky, šalotku, vajce, soľ, korenia a vločky. Dobre premiešajte a opečte na prepustenom masle do chrumkava z oboch strán, ako malé zemiakové placky. Medzitým rozmixujte ovčí syr so smotanou, medom a citrónovou šťavou. Podľa chuti pridajte korenie.
Na hotové placky dáme syrovú hmotu a ozdobíme lístkom bazalky.
Miniquiche s hruškou a gorkonzolou
Potrebujeme:
- 375 g chladeného lístkového cesta
- 2 malé hrušky
- 100 g syra s modrou plesňou
- strúčik cesnaku
- 50 g sladkej smotany
- 100 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- Soľ, korenie
- 1 vetvička rozmarínu
Príprava:
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Vymastite formu na mafiny a vložte do nej lístkové cesto, ktoré ste povykrajovali guľatou formičkou. Zatlačte tak, aby sa vytvoril okraj. Hrušky nakrájajte na kocky, rozložte na cesto spolu so syrom. Pretlačte cesnak a zmiešajte spolu so sladkou aj kyslou smotanou, vajcami, soľou a korením. Zmesou zalejte hrušky. Navrch nakrájajte rozmarín a pečte asi 15 minút.
Tyčinky s pršutom a olivovou pastou
Potrebujeme:
- 350 g hladkej múky typ 650
- Asi 180 ml vlažnej vody
- 20 g kvasníc
- 1 lyžička medu
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 20 plátkov šunky
- 175 g smotanového syra
- 150 g olivovej pasty
Postup:
Droždie a med rozpustíte vo vlažnej vode. Do misy vysypte múku, pridajte droždie, olivový olej soľ a rozmarín. Dobre vymieste, kým cesto nie je hladké. Nechajte hodinu odpočívať. Cesto rozdeľte na 20 dielov a vyvaľkajte do tvaru tenkej tyčinky. Poukladajte ich na plech, zakryte fóliou a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Rúru prehrejte na 250 stupňov. Tyčinky potrite olivovým olejom a pečte asi 10 minút. Hotové tyčinky omotajte so šunkou a podávajte so smotanovým syrom a olivovou pastou.
Recepty: Barbara Bonisolli
Zdroj Dona