Taliansky krémeš, veľmi lahodný
Je to tradičný recept z Južného Talianska. Rýchly, ľahký a vynikajúci.
Najskôr si urobíme krém:
- 3/4 šálky mlieka
- 3/4 šálky šľahačkovej smotany
- 4 vaječné žĺtky
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 čajovej lyžičky vanilky
- 1 1/2 lyžice hladkej múky
Mlieko a smotanu v hrnci zohrejeme, nevaríme. Necháme vychladnúť. Do misy dáme žĺtky a cukor, vyšľaháme do peny, pridáme múku a vanilku. Zmes vylejeme do mlieka so smotanou a na sporáku miešame, kým nezhustne. Prelejeme do sklenenej nádoby, dobre uzavrieme a dáme aspoň na tri hodiny do mrazničky.
Kvalitné lístkové maslové cesto pokrájame na 12 rovnakých štvorcov. Každý štvorec poprepichujeme vidličkou, posypeme cukrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 20 minút, kým sa štvorce nenafúknu. Keď vychladnú, prekrojíme ich cez stred tak, aby sme z každého štvorca vytvorili dve časti. Vyberieme krém z mrazničky, naplníme do vrecúška, môžeme použiť aj lyžicu a naplníme cesto krémom. Na záver posypeme práškovým cukrom a podávame.
Foto Depositphotos.com