Aktuálne Dobré rady 

Sezamové semienka. Čo všetko prospešné pre naše telo sa v nich ukrýva?

Pred niekoľkými rokmi boli sezamové semienka u nás takmer neznáme. Dnes si už nevieme odmyslieť na pekárenských pultoch sezamové žemle, chlieb či iné výrobky. Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom starobylej Indie. Pochádzajú z Ázie, kde odjakživa patrili ku „každodennému chlebu“. V skutočnosti je sezam najstaršou známou plodinou pestovanou pre semená a olej. Už v starovekom Babylone pridávali pomletý sezam do chleba, a tak sa to robí dodnes v arabských krajinách. Archeologické vykopávky vo východnom Turecku potvrdili, že olej sa zo sezamových semien lisoval už 900 rokov pred Kristom. Sezamové semienka sa pukaním začínajú otvárať až keď dosiahnu zrelosť, a práve z toho pramení fráza „Sezam, otvor sa!“, známa z poviedok Tisíc a jedna noc. Ich energetická hodnota je vysoká, ale keďže ich väčšinou používame iba na zdobenie, neznamenajú veľké nebezpečenstvo. Výskumníci ich pokladajú za dôležitý „hypocholesterolemický činiteľ prírodného pôvodu“. Podľa istej štúdie sú to lignáty, prítomné v sezame, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol. Zároveň sa skúmajú ich priaznivé účinky spôsobujúce ochranu srdca. Vo Virginii testovali 27 druhov orechov a semien a ich schopnosť znižovať cholesterol v krvi. Sezamové semienka spolu so pšeničnými klíčkami obstáli najlepšie. Semienka obsahujú zdravé nenasýtené mastné kyseliny, kvalitné bielkoviny, sacharidy i vlákninu. Ukrýva sa v nich desaťnásobne väčšie množstvo vápnika a oveľa viac železa ako v kravskom mlieku. Pokladajú sa teda za najlepšie potravinové zdroje vápnika v boji proti osteoporóze. Prítomný zinok zohráva dôležitú úlohu v procese komunikácie nervových buniek. Je v nich množstvo vitamínu A, B a E, ako aj horčíka a lecitínu. Niektoré ich súčasti majú schopnosť podporovať zdravie prostaty. Sezamové semienka možno pokladať za najzdravšie semená vôbec. Ich účinok je teda všestranný. V Japonsku sú nevyhnutnou súčasťou stravy a pripravujú sa ako korenie. Taktiež si tu ľudia často posypávajú sezamom pokrmy z ryže. V Indii sa melú a pridávajú do sladkosti. Mali by sa konzumovať aspoň raz v týždni nie len na pečive, ale aj v podobe sezamového masla či pasty. Sezamová pasta sa pridáva do omáčok, na rezance či zeleninu. V Čine sa nimi posýpajú šaláty. Sezamový olej dochutí sladké i slané pokrmy.

MUDr. Michal Slivka

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články