Šamrole podľa Márii Pekárovej
Včera, teda v nedeľu som vstala veľmi skoro. Už o 4,30 hod. Na prebratie som si vypila pohár vody s citrónovou šťavou a púpavovým medom a pustila som sa do pečenie šamroliek. Čo potrebujem na 12 kusov tejto dobroty:
- 1 balenie lístkového cesta
- 3 bielka
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 žĺtok na potretie
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
Rúru si predhrejem na 180 stupňov a potom cesto radielkom nakrájam na 12 rovnakých pásikov. Naviniem ich na trubičky, potriem žĺtkom a vložím do rúry. Pečiem 12 – 15 minút. Samozrejme, že sledujem, aby nezhoreli.
Medzitým si vyšľahám bielka. Najskôr s polovicou cukru a neskôr pridám zvyšok. Keď začína sneh hustnúť, pridám vanilkový cukor a 2 lyžice citrónovej šťavy. Keď je sneh ušľahaný, dám ho minimálne na 20 minút do chladničky. Trubičky stiahnem z formičiek a keď sú vychladnuté, vrecúškom napĺňam pripraveným snehom. Veľmi sa teším, že vám budú chutiť tak, ako mojej rodine, či priateľom.
Text a foto Mária Pekáriková