Rajčinový pretlak bez zavárania
Robím ho už takto roky. Suroviny na cca 3 kg paradajok:
3 lyžice kryštálového cukru
1 1/2 lyžice soli
Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky (stredy vykrojím). Vezmem výkonný ponorný mixér a dobre premixujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako viečka pomaly pukajú, chytajú sa. Pretlak sa nepokazí, lebo soľ a cukor ho dobre konzervujú. Kto chce mať pretlak jemnejší, môže ho ešte raz pred nalievaním do pohárov rozmixovať.
Foto Depositphotos.com