Prečo treba častejšie jesť pečenú cibuľu?
Naši predkovia podobné články nečítali a predsa sa stravovali veľmi zdravo. Môj svokor miloval na domácej masti opečenú cibuľu. S dobrým chlebíkom to mohol jesť aj každý deň. Chutila mu a že to bolo aj veľmi zdravé, určite nevedel. My dnes už však vieme, že cibuľa má veľmi silné antibakteriálne účinky. Je známe, že cibuľa s medom lieči bronchitídu a pneumóniu, zmierňuje kašeľ. Nastrúhaná cibuľa dokonca zmierňuje bolesti v ušiach a dokonca môže znížiť aj telesnú teplotu. Len málokto vie, že nielen čerstvá, ale aj pečená počas tepelného spracovania nestráca svoje liečivé účinky, práve naopak.
Pečená cibuľa zmierňuje bolesť pri vredovej chorobe žalúdka. Pečená cibuľa pomáha aj pri hemoroidoch a mal by ju jesť každý, kto má problémy so zrážaním krvi. Pečená cibuľa je vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí majú cukrovku. Ak budete jesť pečenú cibuľu na lačný žalúdok, je to výborný prostriedok na normalizovanie hladiny glukózy v krvi a na udržiavanie správneho fungovania pečene a pankreasu. Pečená cibuľa pomôže aj pacientom s hypertenziou a aterosklerózou. Cibuľa čistí cievy, uvoľňuje aterosklerotické pláty a zabraňuje zvyšovaniu krvného tlaku. Niet divu, že chuť pečenej cibule je veľmi dôležitá v rôznych jedlách. Po opražení cibule zmiznú éterické oleje a cibuľka dáva jedlu špecifickú chuť a vôňu.
Foto Pixabay.com