Prečo ľudský organizmus potrebuje meď?
Človek má 100 mg zásobnej medi (česky měď, latinsky Cuprum, preto Cu), hlavne v bielkovinách a enzýmoch. Častá je v redox reakciách, energetickom metabolizme či pri spracovaní sacharidov. Potrebná pri výstavbe kostí, vlasov, nervových vlákien, či stabilizácii kolagénu. Prepojená je hlavne so železom a zinkom. S ohľadom na jej dennú spotrebu (1,5-3 mg) vyplýva, že organizmus jej má cca päťdesiatnásobok. Lebo, okrem „bežných“ funkcií, jej hodnota prudko klesá pri strese. Preto jej je toľko a musí byť priebežne, precízne, ale aj uvážlivo dopĺňaná. Nedostatok sa prejaví blokovaním metabolizmu, chorobami z dlhotrvajúceho a kumulovaného stresu, mentálnou retardáciou, vedie aj k anémii, rednutiu kostí či depigmentácii (šedivenie) a vypadávaniu vlasov. Ale, veľké množstvo tiež môže škodiť. Aj s vedomím, že z potravy sa z nej vstrebáva až 30%. Preto ako najvyššie prípustné množstvo v potravinách bolo určených 0,1-80 mg/kg. Ideálnym i bezpečným spôsobom prívodu medi je strava s jej prirodzene vyšším obsahom, najmä plody mora, vnútornosti, bravčová masť, kozí syr, sója, kokos, hrach, celozrnné obilniny, kukurica, avokádo, fazuľa, slivky, orechy, arašidové maslo, semená či kakao.
Text a foto MUDr. Karol Džupa