Poznáte magický koláč?
Prečo magický? Má dve vrstvy. Horná časť je nadýchaná a spodná je krémová, pripomínajúca puding.
Potrebujeme:
- 115 g masla
- 480 ml mlieka
- 4 vajcia
- štipka soli
- 150 g + 1 lyžica práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky škorice
- tuk na vymastenie formy
Postup:
Oddelíme bielká od žĺtkov. Formu na pečenie potrieme tukom a zakryjeme papierom na pečenie. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Zohrejeme mlieko. Bielká vymiešame so štipkou soli do tuha. Žĺtka dobre vyšľahajte s cukrom. Pridáme maslo a 1 lyžicu vody a šľaháme 3 minúty. Potom vmiešame múku so škoricou a postupne pridávame mlieko. Nebuďte prekvapené, že je to riedke. Po častiach pridávame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 50 minút. Ideálne je, keď po 45 minútach pečenia prikryjeme cesto alobalom. Najlepší spôsob pečenia je s horným a dolným ohrevom, nie cirkulujúcim vzduchom. Do cesta môžete pridať aj drobné ovocie podľa vlastnej chuti.
A v čom je magickosť tohto dezertu?
Trik spočíva v tom, že zmes vaječných bielkov a múky je ľahšia ako ostatné zložky a tak zostáva hore, prepečie sa a dole zostane krémová hmota podobná pudingu. Magické, že?
Zdroj Lecker.de