Počas nasledujúcich týždňov by v našom jedálničku nemal chýbať melón
Milí priatelia! Hovorí sa, že čo máme doma, to zjeme a doma máte len to, čo nakúpime. Preto je vhodné myslieť na svoje menu už pri nákupe. Počas nasledujúcich týždňov by v košíku nemal chýbať melón. Melón je obľúbenou, šťavnatou a osviežujúcou pochúťkou letných dní. U nás sa prevažne predáva klasický vodový červený melón, prípadne jeho „menší brat“, voňavý žltý melón. „Človek sa žení s ružou a žije s melónom“ – zamýšľa sa humorista nad telesnou konštitúciou svojej manželky. Červený melón obsahuje až 90% vody, preto každou porciou dostaneme do seba niekoľko pohárov chutného a sviežeho nápoja. Jeho bohatý konzum v lete nám dáva príležitosť prečistiť si obličky a vyplaviť nečistoty von z tela. Dnes môžeme smelo povedať, že práve voda z ovocia a zeleniny je kvalitatívne najhodnotnejšia. Melón obsahuje tri dôležité antioxidanty – lykopén, betakarotén a C vitamín, preto zohráva dôležitú úlohu v prevencii rakoviny. Predstavuje bohatý zdroj draslíka, čím napomáha regulácii zvýšeného krvného tlaku, je užitočný pri ochoreniach srdca a pri cukrovke 2.typu. Nedostatok draslíka a prebytok sodíka sú dve najväčšie chyby moderného spôsobu stravovania sa. Ľudia, ktorí často konzumujú potraviny bohaté na draslík, majú menší výskyt ochorení srdca a mŕtvice. Črevám pomôže vláknina a prírodný cukor dodá energiu. Vláknina viaže toxické látky a pôsobí detoxikačne. Dr. William Arbuthnot Lane (1856 – 1943) bol popredný londýnsky chirurg na začiatku 20. storočia, ktorý považoval zápchu za príčinu mnohých tráviacich porúch. Tvrdil, že v dôsledku pomalej pohyblivosti čriev dochádza k hromadeniu toxických zlúčenín v tele, čo má za následok autointoxikáciu. Jeho názory výrazne ovplyvnil ruský bakteriológ Ilja Mečnikov (1845 – 1916), ktorý poukazoval na dôležitosť konzumácie potravín s obsahom probiotických baktérii na zdravie čreva. Dr. Lane v predstihu niekoľkých desaťročí odporúčal konzumovať veľa ovocia a zeleniny a cereálnych potravín v prevencii črevných porúch. Tvrdil, že žiadne lieky nepriniesli ľudstvu taký pokrok, ako olivový olej, rybí tuk a ricínový olej. Patrí k priekopníkom chirurgickej liečby zlomenín pomocou vnútorných fixačných oceľových drôtov a skrutiek. Napriek tomu, že nové výživové programy a operačné metódy zaznamenávali mimoriadny liečebný úspech, závistliví kolegovia podávali na neho neustále sťažnosti a snažili sa vyškrtnúť ho z registra lekárov, čo sa im aj podarilo. Jeho revolučné liečebné metódy našli uznanie až po smrti, dožil sa 87 rokov, kedy zahynul tragicky pri autonehode. „Melón som vždy pokladal za ovocie, preto ma prekvapilo, keď som sa dočítal, že je to zelenina“ – diví sa chlapík v strednom veku. Melón je nízkokalorická a diétna potravina. Dr. Barbara Rollsová, výskumníčka v oblasti výživy tvrdí, že potraviny s vysokým objemom a nízkym obsahom kalórii, čiže potraviny s množstvom vody a vlákniny, sú našimi najlepšími pomocníkmi pri snahe znížiť telesnú hmotnosť. Najvšestrannejším liekom a pomôckou sú potraviny, zaisťujúce prevenciu chorôb. Melón takou potravinou naozaj je…
MUDr. Michal Slivka
Foto: Pixabay