Pečený broskyňový džem
Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku.
Potrebujeme:
- 5 kg broskýň
- 2 menšie citróny
- 700 g cukru
Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala.
Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov a dve hodiny som nechala prebublávať bez miešania. nebojte sa, neprihorí!
Potom som ho rozdelila do pripravených pohárov, zaviečkovala, otočila na 10 minút hore dnom a hotovo! Možno sa budete čudovať, že som ho dala aj do takých veľkých pohárov. Nevadí, ja totiž broskyňový džem používam hlavne ako prísadu do vločiek pri príprave domácich pečených müsli.
Text a foto Libuša Sabová