Nemecký makový koláč s posýpkou
Na cesto potrebujeme:
- 2 vajíčka
- 500 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 2 ks vanilkový cukor
- 200 g masla
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
Plnka:
- 3 vajíčka
- 1 1/2 l mlieka
- 200 g detskej krupice
- 400 g mletého maku
- 150 g mletých mandlí
- 350 g cukru
- 1 lyžička citrónová kôra
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička mletej škorice
Na posýpku:
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 g masla
- 300 g hrubej múky
Postup:
Na cesto vyšľaháme vajcia a cukor do krémova. V miske metličkou zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Všetky suroviny dobre spolu vymiešame. Rozložíme na hlboký plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto by malo byť pomerne husté. Rúru predhrejeme na 180°C. Na makovú plnku oddelíme vajíčka. Mlieko privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Metličkou najskôr vmiešame krupicu, potom mak. Potom vmiešame žĺtky, mleté mandle, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Nechajte mierne vychladnúť. Medzitým si pripravte posýpku. Všetky ingrediencie zmiešame tak, aby sa vytvorili drobky. Teraz vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a vmiešame do mierne vychladnutej makovej zmesi, ktorú rozotrieme na cesto. Posýpku rovnomerne rozložte na makovú zmes. Koláč pečieme pri 180 °C 30 minút.
Foto Depositphotos.com