Aktuálne Recepty 

Najlepší makový závin s višňami

Dlho som hľadala tento recept. Absolútne vyvážené chute oslovia každého milovníka makových dobrôt.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • Štipku soli
  • 15 g sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka

Na makovú náplň:

  • 500 g mletého maku
  • 200 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • trochu vanilkového cukru
  • 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžičku medu
  • 20 dkg zaváraných, alebo mrazených vykôstkovaných višní

 

Postup:

V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút. Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť. Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme makovú náplň v strede ktorej urobíme jamku a do nej naukladáme višne. Zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Rúru vypneme, ale neotvoríme dvere  a necháme  dopiecť ešte 15-20 minút.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články