Najlepší makový závin s višňami
Dlho som hľadala tento recept. Absolútne vyvážené chute oslovia každého milovníka makových dobrôt.
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 200 g masla
- 70 g práškového cukru
- Štipku soli
- 15 g sušeného droždia
- 2 žĺtky
- 100 ml mlieka
Na makovú náplň:
- 500 g mletého maku
- 200 g cukru
- 300 ml mlieka
- trochu vanilkového cukru
- 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžičku medu
- 20 dkg zaváraných, alebo mrazených vykôstkovaných višní
Postup:
V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút. Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť. Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme makovú náplň v strede ktorej urobíme jamku a do nej naukladáme višne. Zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Rúru vypneme, ale neotvoríme dvere a necháme dopiecť ešte 15-20 minút.
Foto Depositphotos.com