Nadýchaná vianočka podľa Karola Hrčku
Vianočku máme všetci radi a máme svoje osvedčené recepty. Ako ju robí kuchár, ktorý veľa rokov získaval skúsenosti v Nemecku v Rakúsku?
Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 1/2 l mlieka
- 80 g bravčovej masti
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 kocka droždia
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potretie
- 1 hrsť hrozienok namočených vo vode
Postup:
Najskôr si urobíme kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, vlažnú masť, cukor, vajce, soľ, hrozienka a hotový kvások. Všetko dobre vymiesime a premiestnime na pomúčenú dosku. Rozdelíme na dva pásy a zapletieme. Plech vymastíme a preložíme naň cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kto chce, môže posypať sezamom. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste ešte 15 minút kysnúť. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Prikryjeme alobalom a pečieme ešte 10 minút. Po upečení vytiahneme z rúry a prikryjeme utierkou. Po pol hodine môžeme podávať.
Text a foto Karol Hrčka