Aktuálne Recepty 

Nadýchaná vianočka podľa Karola Hrčku

Vianočku máme všetci radi a máme svoje osvedčené recepty. Ako ju robí kuchár, ktorý veľa rokov získaval skúsenosti v Nemecku v Rakúsku?

Potrebujeme:

  • 600 g polohrubej múky
  • 1/2 l mlieka
  • 80 g bravčovej masti
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 kocka droždia
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potretie
  • 1 hrsť hrozienok namočených vo vode

Postup:

Najskôr si urobíme kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, vlažnú masť, cukor, vajce, soľ, hrozienka a hotový kvások. Všetko dobre vymiesime a premiestnime na pomúčenú dosku. Rozdelíme na dva pásy a zapletieme. Plech vymastíme a preložíme naň cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kto chce, môže posypať sezamom. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste ešte 15 minút kysnúť. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Prikryjeme alobalom a pečieme ešte 10 minút. Po upečení vytiahneme z rúry a prikryjeme utierkou. Po pol hodine môžeme podávať.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články