Na Zelený štvrtok len zelené jedlá
Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varili špenát, šťaveľ alebo aj prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv. Aj keď to nie je pravidlom, tento deň by sa malo jesť vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý. A je jedno, či by išlo o polievku z jarných byliniek, tradičný špenát, hlávkový šalát, zemiaky s kapustou, fazuľovú kašu alebo šošovicový prívarok.
Prečo sú zelené potraviny zdravé?
Zelené potraviny sú doslova revolúciou v starostlivosti o zdravie. Vynikajú vysokým obsahom rastlinného farbiva chlorofylu, ktoré má regeneračné, protizápalové, detoxikačné a hojivé účinky. Navyše, predstavujú účinný zdroj potrebných vitamínov a minerálov a aktívnych enzýmov, ktoré sú ich ďalšou významnou zložkou. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, trávenie a predčasné starnutie. Aby toho nebolo málo, majú vysoký obsah vlákniny, ktorý pôsobí proti zápche a napomáha očistiť telo od škodlivých látok. Preto sa vyznačujú unikátnymi účinkami na ľudské zdravie.
Zelená zelenina napomáha k zlepšeniu imunity
Hlavne zelená zelenina je výborná pre zdravie človeka. Austrálski vedci z Ústavu molekulárnej imunológie na základe výskumu potvrdili, že zelená zelenina chráni telo pred patogénnymi baktériami. Pridanie zelenej zeleniny do jedálničku má rozhodujúci vplyv na rast imunitných buniek, ktoré udržujú črevá v dobrej kondícii.
Libuša Sabová